Nieuws

Stichting Thuishuis Harderwijk zet zich al jaren in om eenzaamheid onder Harderwijkse ouderen te voorkomen en op een “Leuke manier” oud te laten worden, middels het Thuishuis, ThuisBezoeken en door het hele jaar rond diverse Thuishuiselijke activiteiten aan te bieden. Vanaf deze week heeft de Stichting een nieuwe voorzitter. Na de benoeming en  installering als wethouder van de zittende voorzitter Bert van Bijsteren, moest er spoedig gekeken worden naar een opvolger. Het bestuur van Stichting Thuishuis Harderwijk is dan ook blij met de spoedige opvolging van Bert van Bijsteren in de persoon van de heer Roland Kruger. Roland Kruger is al enige jaren lid van het huidige bestuur en heeft diverse functies binnen het bestuur gedaan en met zijn laatste functie als vice-voorzitter, was de keuze binnen het bestuur snel gemaakt. “Ik hoop de weg, die Bert van Bijsteren is ingeslagen, verder uit te kunnen bouwen en met de vrijwilligers en het bestuur van Stichting Thuishuis Harderwijk het leven van alleengaande ouderen in Harderwijk weer een beetje leuker te maken”, Aldus kersverse nieuwe voorzitter Roland Kruger.

Diploma uitreiking feb 2019

 

Vorige week vond in Wijkontmoetingscentrum “Stad” de laatste cursusdag plaats van de basiscursus voor vrijwilligers van Stichting Thuishuis Harderwijk. Alle deelnemers mochten hun diploma in ontvangst nemen. Als officieel gediplomeerde vrijwilliger zullen zij worden ingezet tijdens de diverse activiteiten van de Harderwijkse Stichting, die zich inzet tegen eenzaamheid onder ouderen. Zo zullen een aantal nieuwe vrijwilligers huisbezoeken bij ouderen thuis gaan doen in de zogeheten “Thuisbezoeken” en andere zullen worden ingezet tijdens de diverse Thuishuiselijke activiteiten. Zoals de wekelijkse Thuishuiselijke Zondagen (iedere zondag van 13.30-15.30 uur in wijkontmoetingscentrum Stad), de Thuishuiselijke Winter Woensdagen (iedere woensdag van 10.30-12.00 uur in de maanden Februari en Maart in Holy-Moly) en de Thuishuiselijk Terras Woensdagen (iedere woensdag van 10.30-15.30 uur in de maanden Juli en Augustus in Holy-Moly). Coördinator van Stichting Thuishuis, Natascha Kruger, is dan ook zeer dankbaar en trots dat er weer zo veel personen zich bij de Stichting gemeld hebben om samen met ons de eenzaamheid onder Harderwijkse ouderen aan te pakken en ze zo op een leuke manier oud te laten worden! “ We hebben de diploma uitreiking dan ook groots gevierd met koffie en taart”, aldus Natascha Kruger.

-----------------------Laat niemand in eenzaamheid leven!!------------------------

Stichting Thuishuis Harderwijk start met Thuishuiselijke Winter Woensdagen.

Stichting Thuishuis Harderwijk is een vrijwilligersorganisatie die een bijdrage wil leveren aan het verminderen van (dreigende) eenzaamheid onder alleenstaande ouderen.  Dit probeert zij te bereiken door de realisatie van het Thuishuis, een kleinschalige woonvorm, waar zeven alleenstaande ouderen 'samen apart' wonen. Daarnaast richt zij zich via zgn. Thuisbezoeken door vrijwilligers op (nog) zelfstandig wonende ouderen voor begeleiding richting activiteiten en/of deelname aan het maatschappelijk leven.

Al vanaf 5 januari 2014 organiseren de vrijwilligers van Stichting Thuishuis Harderwijk, met groot succes, de Thuishuiselijke Zondagen. Inmiddels heeft de Stichting tijdens de zomermaanden het aanbod weten te vergroten door in de maanden Juli en Augustus de Thuishuiselijke Terras Woensdagen te organiseren.

In 2019 willen onze vrijwilligers ook in de koude wintermaanden wat warmte brengen aan alleenstaande en alleengaande ouderen in Harderwijk. Vanaf woensdag 6 februari 2019 staan onze vrijwilligers in de startblokken om op de woensdagen in Februari en Maart een  leuke en vooral gezellige bijeenkomst te organiseren voor alleenstaande ouderen in het onlangs verbouwde en geopende Grand café “Holy Moly” aan de Markt te Harderwijk .

Vanaf woensdag 6 februari bent u, van 10.30 tot 12.00 uur, van harte welkom om langs te komen ,tijdens de Thuishuiselijke Winter Woensdagen, voor een  kopje koffie, thee of warme chocomel, welke gratis worden aangeboden door de diverse sponsoren van Stichting Thuishuis Harderwijk, waaronder ook  het Latijns-Amerikaans geïnspireerde Grand Cafe “Holy Moly” zelf. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor alleenstaande 60-plussers, die het moeilijk vinden de wintermaanden alleen door te komen en/of het gezellig vinden een woensdagochtend met leeftijd -of generatiegenoten door te brengen.

Om de start van deze Thuishuiselijke Winter Woensdagen feestelijk te beginnen, krijgen de bezoekers op 6 Februari een heerlijk gebakje bij de koffie of thee. Ook de laatste Thuishuiselijke Winter Woensdag op 27 maart zal feestelijk worden afgesloten met een “Advocaatje met slagroom”.

Wilt u graag wat meer informatie over deze activiteit van Stichting Thuishuis Harderwijk? Dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de coördinator, Natascha Kruger: 06-44486054.

U bent van harte welkom!

 

Afgelopen zaterdag ging het duofiets project voor Thuishuis bewoner de heer M van start. Door een prachtige samenwerking van diverse partijen bleek ook de zon mee te willen werken aan dit goede doel. Enige tijd geleden is er een ziekte geconstateerd bij de heer M, waarvoor het volgens de artsen goed is om te bewegen. Stichting Thuishuis Harderwijk heeft met de samenwerking van een maatschappelijke stage van scholengemeenschap Groevenbeek en een door ZorgDat beschikbaar gestelde duofiets een mooie match kunnen maken tussen HAVO scholiere Amber en Thuishuis bewoner de heer M. Samen zullen zij er de komende periode tussenuit gaan in Harderwijk op de duofiets. Om zo op een leuke en veilige manier in beweging te blijven. Duofiets Amber Thuishuis

Op Nationale Ouderendag laat Thuishuis Harderwijk wensen van ouderen uitkomen

Op vrijdag 5 oktober is het Nationale Ouderendag. In heel Nederland worden die dag ouderen blij gemaakt met de vervulling van hun wens. In Harderwijk zal deze Nationale Ouderendag  in 2018 voor de eerste keer worden georganiseerd. Stichting Thuishuis Harderwijk heeft de handschoen opgepakt om voor een aantal ouderen op 5 oktober een wens in vervulling te laten gaan. Het bestuur van de Stichting is alweer weken in de weer om wensen te verzamelen. Diverse museumbezoeken en ‘zomaar’ een middagje naar de stad zijn bijvoorbeeld favoriete wensen. Op landelijk niveau  is het inmiddels de tiende keer dat Nationale Ouderendag georganiseerd wordt. Vanuit het Nationaal Ouderenfonds is in het verleden een breed scala aan wensen de revue gepasseerd: “We hebben de afgelopen jaren al duizenden wensen uit laten komen. Soms zijn de wensen spectaculair, zoals een meneer die wilde parachutespringen. Maar meestal gaat het om eenvoudige wensen als een ijsje eten op een terras, een bloemetje kopen in het tuincentrum of een bezoek brengen aan het graf van een dierbare. “ In die zin wijken de geuite wensen in Harderwijk niet af van wat eerder in andere steden als wens is opgegeven. Op Nationale Ouderendag gaan we heel betekenisvolle wensen vervullen en ouderen de dag van hun leven bezorgen. Om al deze wensen uit te laten komen is Stichting Thuishuis Harderwijk nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die de wensen van de ouderen in vervulling willen laten gaan. Het kost een paar uur van uw tijd om een oudere een zeer bijzonder geluksmoment te bezorgen!

Voorzitter Bert van Bijsteren van StichtingThuishuis Harderwijk: “In Harderwijk is het nu de eerste keer, dat we wensen van de bewoners op de Nationale Ouderendag in vervulling laten gaan. De voorbereidingstijd was kort en we zetten onze schouders er onder om er voor betrokkenen een memorabele dag van te maken. Ik hoop dat zich voldoende vrijwilligers aanmelden. Het is geen moeilijk, geen lastig werk en nogmaals: Als vrijwilliger bezorg je de ouderen een onvergetelijke dag!”. Aanmelden als vrijwilliger kan via www.nationaleouderendag.nl (klik op “vervul een wens” en daarna op gemeente Harderwijk) of bel met de coördinator van Stichting Thuishuis Harderwijk Natascha Kruger 06-44486054 

 

START THUISHUISELIJK TERRAS WOENSDAGEN 2018

WOENSDAG 4 JULI!!

                     

Laat niemand in eenzaamheid leven!!

Stichting Thuishuis Harderwijk is een vrijwilligersorganisatie die een bijdrage wil leveren aan het verminderen van (dreigende) eenzaamheid onder alleenstaande ouderen.  Dit probeert zij te bereiken door de realisatie van het Thuishuis, een kleinschalige woonvorm, waar zeven alleenstaande ouderen 'samen apart' wonen. Daarnaast richt zij zich via zgn. Thuisbezoeken door vrijwilligers op (nog) zelfstandig wonende ouderen voor begeleiding richting activiteiten en/of deelname aan het maatschappelijk leven.

Al vanaf 5 januari 2014 organiseren de vrijwilligers van de Stichting, met groot succes, iedere 1ste en 3de zondag van de maand de  THUISHUISELIJKE Zondagen in wijkontmoetingscentrum “Stad” aan de Houtkamp in Harderwijk.

In de zomermaanden willen wij ons aanbod vergroten en gaan wij in de maanden Juli en Augustus de Thuishuiselijke Terras Woensdagen organiseren.

Onze vrijwilligers staan in de startblokken om iedere woensdagmorgen in juli en Augustus  leuke en vooral gezellige terras-bijeenkomsten aan te bieden voor alleenstaande ouderen op het terras van Grand café “Hertog Karel” aan de Markt te Harderwijk .

Vanaf woensdag 4 juli bent u, van 10.30-12.00 uur, van harte welkom om langs te komen voor een kopje koffie of thee, welke worden aangeboden door de diverse sponsoren van Stichting Thuishuis Harderwijk, waaronder ook  Grand Cafe “Hertog Karel” . Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor alleenstaande 60-plussers, die het moeilijk vinden de
zomermaanden alleen door te komen en/of het gezellig vinden een woensdagochtend met leeftijd -of generatiegenoten door te brengen.

Wilt u graag wat meer informatie over Stichting Thuishuis Harderwijk? Dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de coördinator, Natascha Kruger: 06-44486054.

U bent van harte welkom!

 
 
 

Stichting Thuishuis Harderwijk is een vrijwilligersorganisatie. Wij zijn bijzonder blij en trots met en op de inzet van onze vrijwilligers.

Op maandag 19 maart hebben wij onze vrijwilligers laten genieten van een groots 3-gangen diner om onze dank voor deze geweldige vrijwilligers te laten blijken.

Zou u er ook willen "zijn" voor alleenstaande ouderen die (dreigen te) vereenzamen en heeft u af en toe een uurtje over?

Dan willen wij van Stichting Thuishuis u graag vertellen hoe belangrijk u als vrijwilliger kan zijn om mensen met elkaar in contact te brengen.

Bel of mail eens met onze vrijwilligerscoördinator Natascha Kruger, 06 44 48 60 54, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer weergeven
foto van Stichting Thuishuis Harderwijk.

DSC02317 Trouw verbeterde versie

In december hebben vrijwilligers van de Rotary Harderwijk een begin gemaakt met de aanleg van de tuin van het Thuishuis Harderwijk aan de Anne Franklaan. Na het creeren van een Tuinplan in samenspraak met de bewonersgroep, is er gestart met de bestrating en beplanting.

Rotary Harderwijk: "Heel hartelijk dank!"

Thuishuis Tuin klein

Op maandag 13 juni viel er in het Thuishuis aan de Anne Franklaan in Harderwijk een mooi feest te vieren. Daar vond de officiële overdracht plaats van de gehele inboedel van de gezamenlijke woonruimtes. Het Thuishuis is een nieuw project, welke is gerealiseerd door een samenwerking met  OMNIA Wonen, Stichting Thuishuis Harderwijk en Thuis in Welzijn, waar zeven bewoners  van zestig jaar of ouder samen  kunnen wonen in een huis waar zij naast de ruime gezamenlijke woonruimtes ook beschikken over een eigen appartement voor als je toch even op je zelf wil zijn. De gedeelde ruimtes bestaan uit een woonkamer met hobbyruimte, eetkamer, woonkeuken, bijkeuken, logeerkamer met badkamer, fietsberging, zolderberging en tuin. Het eigen appartement heeft een woonruimte met pantry, een slaapkamer en eigen badkamer.  Door fondsenwerving van het Stichtingsbestuur is de financiering van de  inrichting van de gezamenlijke ruimtes gerealiseerd.  De zes bewoners, die inmiddels hun intrek hebben genomen in het eerste Thuishuis in Harderwijk en het derde Thuishuis in Nederland,  mogen zich nu eigenaar noemen van al dit moois. Van kopjes tot koelkast, van logeerbed tot eettafel en van televisie tot sfeerhaard. Alles is voor en nu ook van de bewoners van dit prachtige nieuwbouwhuis. Het Thuishuis valt onder de sociale woninghuur, maar bied de bewoners de luxe van een grote vrijstaande woning, inclusief tuin. Om de tuin de luxe uitstraling te kunnen geven die bij het huis hoort, was er nog een mooie verassing voor de bewoners. Uit handen van oud OMNIA bestuurder, de heer Gerard van der Ven, kreeg Stichting Thuishuis een cheque overhandigd met een mooi bedrag om te besteden aan de inrichting van de tuin. Het bedrag was samengesteld uit de giften bij het afscheid van de oud bestuurder en aangevuld door OMNIA Wonen. De huidige bewonersgroep is zorgvuldig samengeteld  en bestaat nu uit zes bewoners,twee heren en vier dames. Er is nog slechts een appartement vrij. “ Wij hopen spoedig de juiste en laatste bewoner te mogen ontmoeten, die ook kan gaan genieten van de gezelligheid en moois die dit Thuishuis te bieden heeft” , aldus coördinator Thuishuis Harderwijk, Natascha Kruger, 06-44486054

FeestThuishuis1            FeestThuishuis2

Harderwijker Courant 20 april 2016

DSC02097 foto 3

 

 

DSC02081 foto 1

 

DSC02082 foto 2

 

Thuishuis project wint Nationale eenzaamheidsprijs 2015

Op 24 september is de week tegen eenzaamheid gestart, waarbij op landelijk niveau extra aandacht word besteed aan mensen die regelmatig gevoelens van eenzaamheid ondervinden en projecten die daarbij steun bieden. De aftrap van de week tegen eenzaamheid vond afgelopen donderdag plaats in Lelystad. Coalitie Erbij maakte daar de winnaar bekend van de Nationale eenzaamheidprijs 2015. Jan Ruyten van Thuis in Welzijn en voorzitter van Stichting Thuishuis Harderwijk mocht uit handen van Anita Witzier deze grote prijs ontvangen. Het landelijke Thuishuis project won overweldigend  met 52% van de stemmen uit de drie genomineerden de Nationale eenzaamheidsprijs 2015. Ook in Harderwijk is een Thuishuis project in ontwikkeling. Half November zal in Harderwijk het Thuishuis opgeleverd worden aan de Anna Franklaan. Hier zullen 7 alleenstaande bewoners van 60+ gaan wonen, die op een leuke manier oud willen worden. Zij kiezen er voor om in een huis te wonen die zo is ingericht dat zij naast hun eigen individuele woonruimte, ook een aantal belangrijke leefruimtes samen delen. Hierdoor worden zij maximaal uitgenodigd dingen samen te ondernemen, al dan niet ondersteund door vrijwilligers van Stichting Thuishuis Harderwijk. Afgelopen vrijdag hebben de eerste drie bewoners het huurcontract ondertekend bij OMNIA Wonen. Na Deurne en Amstelveen is Harderwijk de derde gemeente die een Thuishuis mag verwelkomen. Coördinator Natascha Kruger van de Stichting in Harderwijk is dan ook bijzonder trots dat het Thuishuis project deze felbegeerde prijs heeft mogen ontvangen. “Wij hebben in Harderwijk nog plek voor vier bewoners. Eind Oktober zal er een informatiemiddag worden georganiseerd voor geïnteresseerde, toekomstige bewoners. Iedereen die daarbij zou willen zijn kan zich melden bij mij op telefoonnummer 06-44486054”. Aldus coördinator Natascha Kruger

 

Thuishuiselijke Zondag gaat verhuizen!!!!

 

Al vanaf 2014 organiseren de vrijwilligers van Stichting Thuishuis Harderwijk de Thuishuiselijke Zondagen voor vele alleengaande  ouderen in de Zin te Harderwijk.

Vanaf zondag 6 september zullen deze Thuishuiselijke zondag gaan verhuizen naar een nieuwe locatie. De gemeente Harderwijk en hulporganisatie ZorgDat stellen vanaf zondag 6 september Wijkhuis Stad, de Tinne, aan de Houtkamp 33, ter beschikking.

Iedere 1ste en 3de zondag van de maand van 13.30- 16.30 uur staat het wijkhuis open voor alle alleenstaande ouderen uit de omgeving van Harderwijk, die graag de lange zondag met leeftijdsgenoten willen doorbrengen. Er staat koffie klaar, u kunt een spelletje doen, wat lezen of gewoon een praatje komen maken. En u word warm ontvangen door de vrijwilligers.

“Wij zijn heel blij met dit gebaar van de Gemeente Harderwijk en ZorgDat”, aldus de coördinator van Stichting Thuishuis Harderwijk, Natascha Kruger.

U bent dus van harte welkom iedere 1ste en 3de zondag van de maand aan de Houtkamp 33 te Harderwijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, 06-44486054.

 

Start Verhuur Thuishuis Harderwijk

harderwijk

 De start verhuur van het Thuishuis in Harderwijk is een feit. Vorige week werd het heuglijke moment gevierd met het plaatsen van een ondertekende oorkonde bij de fundering van het gebouw aan de Anne Franklaan. Wethouders Van Noort en De Jong, directeur Van de Ven en het bestuur van Stichting Thuishuis waren aanwezig om hun handtekening te plaatsen op de oorkonde. De contouren van het gebouw, waar 7 ouderen samen kunnen wonen en leven, zijn al goed zichtbaar. De wethouders Van Noort en De Jong van gemeente Harderwijk dragen het project een warm hart toe en waren getuige bij het moment waarop de woningen in verhuur gingen. Om de start verhuur van deze nieuwe woonvorm in Harderwijk een bijzonder tintje te geven werd er een oorkonde ondertekend. Deze oorkonde werd onderdeel van een tijdscapsule die de wethouders De Jong en Van Noort zelf bij de fundering ‘inmetselden’. Het Thuishuis is een unieke woonvorm voor 7 ouderen van 60 jaar en ouder, die niet alleen willen wonen. Zij kiezen ervoor samen met leeftijdgenoten in één groot huis, het Thuishuis, te gaan wonen. Het Thuishuis is een gewoon huis in de straat waar circa 7 personen uit de doelgroep, alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen en/of dreigen te vereenzamen, met elkaar onder één dak wonen. Een ‘studentenhuis voor ouderen’. Uitgangspunt is de gedachte dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen thuis willen blijven wonen. De bewoners hebben een eigen woonruimte met faciliteiten en delen de gezamenlijke woonkeuken, een bijkeuken, een hobbyruimte, de logeerruimte en de tuin. Indien gewenst worden bewoners van het Thuishuis in hun dagelijkse activiteiten ondersteund door vrijwilligers. Het werven van 60+’ers is nu officieel van start gegaan en geïnteresseerden kunnen brochures aanvragen en zich aanmelden voor een woning. 16 Juni is een informatiemiddag in De Kiekmure. Van ca 14.30 – 16.00 uur. Meer informatie op www.thuishuisharderwijk.nl

 

 

Voor het downloaden van een brochure en/of prijslijst volgt  hier de link:

http://www.omniawonen.nl/projecten/thuishuis-harderwijk/

 

Harderwijkse ouderen op vaartocht.

Na een hele winter geduldig wachten, was het dinsdag 14 april eindelijk zo ver. Twaalf alleenstaande ouderen uit Harderwijk mochten mee met de vaartocht van  het senioren project “Vaar-Uit”. De Harderwijkse welzijn organisatie ZorgDat, Stichting Thuishuis Harderwijk en Stichting Vitaal 70+ hebben de afgelopen maanden een prachtige samenwerking gecreëerd, waardoor deze vaartocht tot stand kon worden gebracht. De twaalf gelukkigen hebben zich kunnen opgeven onder anderen tijdens de, door Stichting Thuishuis georganiseerde, Thuishuiselijke Zondagen. Zij werden door een aantal vrijwilligers op 14 april geheel in de watten gelegd tijdens een vaartocht  op een motorjacht naar Elburg, alwaar zij van een gids een rondleiding kregen door het prachtige stadje. “Met deze gezellige dag proberen wij Harderwijkse ouderen met elkaar in contact te brengen”. Aan de hand van een speciaal opgezet programma kunnen ouderen op deze manier  actief met elkaar kennis maken. Een aantal weken na de vaartocht zal er, door enkele vrijwilligers,  een follow-up plaats vinden, waarbij de ontstane contacten kunnen worden gecontinueerd. Een van de gasten kwam tijdens de vaartocht een verloren kennis tegen. Door de ontmoeting op de boot is de vriendschap weer opgebloeid en kunnen de twee dames weer regelmatig af gaan spreken, want  “Oud worden, doen we liever niet alleen”.